STRESS PIKIR JALAN SESAK MASA RAYA CINA NI? RANCANG PERJALANAN ANDA!

Tahun Baru Cina dah nak dekat, mesti ramai dah tak sabar. Yelah, tahun ni, ramai yang ambik cuti panjang sempena Raya Cina. Ada plan nak balik kampung, ada juga yang plan nak berjalan-jalan bersama keluarga tersayang. Tapi, bersediakan anda untuk tempuh jalan yang sesak pada musim perayaan ini?

 

Alyssa J. Oon dari laman web Says.my share info daripada Waze waktu-waktu yang ideal untuk anda rancang perjalanan anda.Kredit: Says.my dan Waze

  1. KUALA LUMPUR

Boleh dikatakan sehari sebelum Tahun Baru Cina sehingga sehari selepas Tahun Baru Cina, jalan pasti sibuk di Kuala Lumpur. Jika anda perlu lalui jalan di Kuala Lumpur, antara waktu 7 malam dan 11 malam adalah waktu yang terbaik.

MELAKA

Pagi bukan waktu ideal untuk merantau di Melaka. Memandu di Melaka selepas 8 malam kelihatan lebih lancar.

JOHOR BAHRU

Jika anda ingin ke Johor Bahru, rancang perjalanan anda untuk bergerak pada waktu petang selepas pukul 6. Jalan dijangkakan sesak dari pagi sampai ke petang.

BATU PAHAT

Elakkan untuk memandu di antara 3 pagi hingga 5 pagi dan 6 pagi dan 8 pagi. Untk pemanduan yang lancar, memandulah selepas pukul 6 petang.

KINTA, PERAK

Di Kinta, pilih untuk travel pada waktu malam, jalan lebih sesak pada waktu pagi.

LARUT MATANG

Untuk orang Perak, elakkan merantau pada 2 Februari. Pilih sehari sebelum pada waktu malam lebih ideal untuk merantau.

KUALA MUDA, KEDAH

Jika anda ingin melalui Kuala Muda, elakkan berada di jalan raya di waktu pagi pada 8 pagi sehingga 11 pagi. Jalan kelihatan lebih lancar selepas pukul 6 petang. Ambil perhatian jika anda ingin merantau pada 6 Feb atau 7 Feb, anda perlu elak merantau pada 4 pagi hingga 7 pagi,

KUANTAN

Untuk warga Kuantan, pilih untuk merantau pada 1 Feb, selepas pukul 7 malam. Kuantan akan lebih sibuk pada 3 Feb dari 8 pagi hingga 9 pagi dan juga tengahari dari pukul 2 hingga 3 petang.

KOTA BHARU

Pasti ramai orang Pantai Timur nak balik kampung bukan? Jika anda salah seorang anak Pantai Timur, pilih untuk merantau pada waktu malam, kerana traffic akan lebih sibuk pada waktu pagi, terutamanya pada 3 Feb.

KUALA TERENGGANU

Ingin memburu keropok lekor legend Terengganu? Pilih untuk merantau di Kuala Terengganu pada waktu malam.

KUCHING, SARAWAK

8 Feb adalah hari yang sibuk di Kuching Sarawak. Kalau ingin perjalanan yang lancar, pilih untuk merantau sehari selepas atau sebelum 8 Feb pada waktu malam selepas pukul 9.

 

Harap sharing ini membantu merancang perjalanan anda. Jika anda terperangkap pada waktu yang sesak, jangan risau, kekal bertenang. Yang penting, jaga keselamatan diri dan keluarga ya. Berhati-hati di jalan raya!


Bagaimana ‘Company Retreat’ Boleh Naikkan Prestasi Syarikat Berkali Ganda

Bagi anda yang bekerja 9-5pm setiap hari, perasan tak sebenarnya dlm setahun anda habiskan kira-kira 65% masa anda dgn bekerja. Lebih separuh dari usia anda setahun! Dan perasan tak, bila hujung tahun je ‘Energy’ kerja tu dah macam perlahan sikit. Tambah lagi bila tengok kawan-kawan lain semua seronok pergi bercuti.

Tu pasal la kalau nak dekat hujung tahun je, banyak syarikat mula atur ‘Away Day’ atau ‘Team Building’ utk pastikan bila masuk tahun baru nanti, semua staff dah segar dan ‘refresh’ balik tenaga utk kerja keras menjelang tahun baru.

Bila tenaga dan minda dah refresh, agak-agak pekerja lagi semangat nk bekerja tak?

Di sini kami kongsikan 4 sebab kami rasakan kenapa syarikat patut belanja staff pergi melancong paling kurang sekali setahun untuk naikkan prestasi syarikat;

1.SEBAGAI REWARD SEBAB DAH HEMPAS PULAS KERJA SETAHUN

Siapa tak suka dapat reward kan kalau dah penat-penat kerja? Dengan bagi reward, pekerja akan rasa lebih dihargai oleh bos. Barulah pekerja akan lebih bersemangat untuk buat kerja kalau selalu dapat reward yang best mcm pergi bercuti!

2. TEAMBUILDING

Dalam setahun, macam2 benda berlaku di tempat kerja. Tambah lagi kalau di office. Bertikam lidah tu dah biasa sangat. Dengan bawa staff pegi melancong, ‘informal interaction’ macam pergi snorkeling, pergi roadtrip, pergi makan malam sama-sama tu yang akan pulihkan dan rapatkan ‘chemistry’ antara pekerja. Bos dan pekerja pula, waktu nil ah masing-masing boleh kenal peribadi satu sama lain. Watak waktu kerja lain tau dgn watak waktu sebenar.

3. RECHARGE POSITIVITY

Dalam bekerja tipulah kalau tak pernah rasa stress kan? Stress nak nak kejar dateline, stress nak capai target sale, stress nak layan customer yang banyak kerenah, dan macam-macam lagilah. Bila bos belanja pekerja pergi bercuti, jauh dari kerja, pekerja akan rehat sekejap dari berfikir pasal kerja. Dengan ini, boleh recharge energy positif dan pekerja akan lebih semngat untuk bekerja lepas balik bercuti nanti.

4. FUN

Menurut buku daripada Christopher Noxon yang berjudul “Rejuvenile: Kickball, Cartoons, Cupcakes and the Reinvention of the American Grown-up,” company retreat boleh menjamin pekerja utk kekal di sesebuah company, sebab pabila pekerja sudah hilang rasa seronok dan minat di tempat kerja, mereka lebih cenderung untuk resign. Tak syokla kan.

Lagi satu, apabila staff rasa seronok, akan lebih tingkatkan daya kreativiti fikiran. So, mesti diorang akan lebih produktif dalam bekerja. Haa bos pun senyumm je kalau tgk kerja-kerja staff perform kan?

Tapi, ramai business owner anggap company retreat ni habiskan duit syarikat. Tapi, bagi kebanyakan syarikat yg berjaya, ini ialah ‘pelaburan’ yang sangat berharga. Sebagai contoh, baru-baru ni, syarikat TNB telah menggunakan servis dari Carpedia utk bercuti satu department ke Ipoh. Seronok betul dapat bercuti kat tempat cantik, dan rehatkan fikiran dari fikir pasal kerja. Tak semestinya kena mahal, asalkan 4 objektif  kami sebutkan kat atas ni tercapai, dan bawa produktiviti kepada syarikat.

Syarikat anda pula bagaimana? Dah bawa pekerja belum pergi bercuti ke belum tahun ni? Kalau belum tu, boleh lah fikir-fikirkan pasal ‘pelaburan’ kecil ni. Untuk mudahkan urusan pelancongan berkumpulan, anda boleh hubungi kami di The Carpedia 019-5778108.