Kadar Tol Di Lebuhraya Karak Meningkat, Efektif Pada 15 Oktober Ini

Bermulanya 15 Oktober ini, pengguna jalan raya yang melalui Lebuhraya Karak (Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak) perlu membayar lebih apabila berita mengenai kadar kenaikan tol diumumkan.

Menurut laporan The Star, bermula pada tarikh yang dinyatakan, pengguna jalan raya Kelas Pertama perlu membayar sebanyak RM6 di Plaza Tol Gombak, dan RM3.50 di Plaza Tol Bentong – melihatkan kenaikan harga sebanyak RM1 dan juga RM0.50.

Manakala, bagi pengguna jalan raya Kelas Kedua pula, mereka perlu membayar kadar tol sebanyak RM12 di Plaza Tol Gombak, dan RM7 di Plaza Tol Bentong. Sementara itu, pengguna jalan raya Kelas Ketiga perlu mengeluarkan kadar tol lebih tinggi iaitu sebanyak RM18 dan juga RM10.50 di kedua-dua tol terlibat.

Namun begitu, teksi hanya dikenakan caj tol sebanyak RM3 (Plaza Tol Gombak) dan RM1.80 (Plaza Tol Bentong), dan bas pula masing-masing dengan kadar RM5 dan RM3.

Selain daripada Lebuhraya Karak, terdapat beberapa lagi lebuhraya yang mengalami kadar kenaikan tol bermulanya 15 Oktober ini. Lebuhraya yang terlibat adalah Terowong Smart, Lebuhraya DUKE dan akhir sekali lebuhraya MEX.

Sumber: Paul Tan


Tun M Umum Proton Akan Memenuhi Standard Euro 5, Tetapi Harga Jualan Bakal Meningkat

Pengerusi Proton, Tun Mahathir telah mengumumkan bahawa semua model kenderaan Proton bakal memenuhi standard pelepasan Euro 5 tidak lama lagi. Namun begitu, beliau turut menambah bahawa kemungkinan harga kenderaan pengeluar tersebut juga akan meningkat.

Selain itu, Tun Mahathir turut berkata bahawa setakat ini, model kenderaan yang dikeluarkan oleh Proton belum lagi mencapai standard Euro 5. Ia berikutan kos yang terlibat memerlukan belanja yang tinggi.

Menurut mantan Perdana Menteri Malaysia yang ke-4 ini, masyarakat masih lagi beranggapan bahawa kereta keluaran Proton adalah murah dan tidak berteknologi tinggi. Hakikatnya, Proton sudah mencapai kemajuan yang setanding dengan pengeluar kenderaan lain.

Jelasnya, semua model kenderaan Proton akan mencapai standard Euro 5 dalam tempoh terdekat. Namun, kesan daripadanya harga jualan pasti akan meningkat naik. Tetapi Tun Mahathir berasa yakin bahawa pengguna Proton sedia ada pasti merasai bagaimana model kenderaan mereka telah bertambah baik.

“Pada masa ini, Malaysia masih belum bersedia untuk kenderaan Proton yang mahal tetapi dengan kemampuan teknologi yang tinggi. Kenderaan Iriz EV Proton boleh memecut sehingga 300 km hanya dalam satu caj, di mana ia lebih tinggi daripada EV yang lebih mahal dan dengan kelengkapan bateri lebih besar di luar sana. Tetapi harga pastinya tidak murah,” Jelas Tun Mahathir lagi.

proton02

Bercakap berkenaan harga kenderaan Proton pada masa ini, Tun Mahathir turut mengulas bahawa kejatuhan pertukaran matawang Malaysia telah memberi kesan kepada kos import dan barang mentah kenderaan. Proton akan mencuba dengan sedaya-upaya untuk mengekalkan harga kenderaan, tetapi ia tidak dapat dipastikan sehingga bila.

“Saya fikir syarikat lain turut terkesan di dalam hal ini.” Ujar beliau di dalam hal ini.

Sumber: Paul Tan


Harga Petrol Dan Diesel Turun Mulai 1 September 2015

Berita baik buat rakyat Malaysia. Harga runcit bagi petrol dan diesel di pasaran negara kita dilaporkan turun mulai tengah malam 1 September 2015 ini. Ini merupakan satu khabar gembira buat rakyat kerana sedikit sebanyak ia pasti dapat membantu mengurangkan beban kos sara hidup seharian pada bulan ini.

Berikut merupakan harga runcit petrol dan diesel yang baharu mulai jam 12.00 tengah malam tadi:

  • RON97 turun kepada RM2.35/liter berbanding RM2.45/liter
  • RON95 turun kepada RM1.95/liter daripada RM2.05/liter
  • Diesel turun kepada RM1.80/liter dengan kadar terdahulu RM1.95/liter
  • Diesel Euro 5 turun kepada RM1.90/liter berbanding RM2.05/liter

Minyak

Penurunan harga petrol dan diesel ini adalah selaras dengan penurunan harga minyak mentah di pasaran dunia.

Sumber: Berita Harian


NAZA Hentikan Perkhidmatan 300 Pekerja Akibat Jualan Merosot

Syarikat pengeluar kereta, Naza Automotive Manufacturing (NAM) Sdn Bhd hari ini telah menghentikan kira-kira 300 pekerjanya selepas jualan kenderaan jatuh tahun ini semenjak pengenalan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada April lalu. Seramai 255 kakitangan, 30 Jawatankuasa NAM dan selebihnya kakitangan pentadbiran terpaksa dihentikan.

Sebuah majlis perpisahan telah diadakan bagi meraikan mereka yang diberhentikan di Dewan Seri Zaleha di Gurun, Kedah. Majlis perpisahan ini turut disertai oleh Ketua Pegawai Operasi NAM, Roslan Abd Ghani dan ucapan pegawai dari Jabatan Tenaga Kerja seperti yang terkandung di dalam atur cara majlis yang diterima oleh The Malaysian Insider.

Semua kakitangan yang telah diberhentikan itu diberi surat pemberhentian kerja semasa majlis yang sama. Cubaan The Malaysian Insider untuk menghubungi ibu pejabat NAM di Kedah bagi mendapatkan keterangan lanjut mengenainya bagaimanapun gagal mendapat sebarang maklum balas.

NAM merupakan salah sebuah syarikat pengeluar kereta di bawah Kumpulan Naza yang telah memulakan operasi pada Mei 2004. Syarikat itu memiliki 1,000 tenaga kerja dan menjalankan kerja pemasangan kereta Peugeot dan Kia untuk pasaran tempatan serta luar negara.

Jualan kenderaan keseluruhan pada Julai tahun ini susut kepada 58,646 unit daripada 60,269 unit yang dicatatkan pada bulan yang sama tahun lalu. Jumlah yang rendah itu disebabkan jualan kurang memberangsangkan dalam segmen kenderaan penumpang dan komersial, seperti yang dinyatakan oleh Persatuan Automotif Malaysia (MAA).

Jualan kenderaan keseluruhan susut kepada 380,830 unit dari Januari hingga Julai berbanding 393,425 unit bagi tempoh yang sama tahun lepas, lapor MAA seperti yang dinyatakan di dalam laman rasminya. Tambahan lagi, MAA telah menjangkakan jualan kereta tahun 2015 pasti akan menurun akibat pelaksaanaan GST kerana orang ramai mengambil sikap tunggu dan lihat.

Sumber: The Malaysian Insider


Pertandingan Reka Bentuk Proton 2015 Dilanjutkan Sehingga 17 September

Proton telah melanjutkan tarikh tutup untuk penghantaran penyertaan Pertandingan Reka Bentuk Proton 2015 sehingga 17 September ini. Ini memberikan ruang kepada para peserta, khususnya pelajar-pelajar sekolah menengah, masa tambahan untuk menyertai pertandingan ini di samping perlunya membahagikan jadual mereka di antara cuti perayaan dan juga persediaan peperiksaan Penilaian Tahap 3 (PT3). Kami melihat ini sebagai suatu langkah yang baik oleh pihak Proton dalam menggalakkan lebih banyak penyertaan.

Proton 02

Untuk pengetahuan anda, tema pertandingan kali ini memfokuskan kepada konsep kereta untuk keluarga di Malaysia, di mana rekaan tersebut perlu menampilkan ciri-ciri teknologi sehingga ke 20 tahun akan datang. Selain itu, ciri estetika rekaan kereta perlulah mencerminkan gaya hidup serta nilai-nilai rakyat Malaysia, namun harus juga menampilkan sentuhan global. Seperti pertandingan sebelumnya, para peserta boleh menggunakan sebarang medium yang mereka selesa untuk melakar reka bentuk yang difikirkan, sama ada secara digital, pensel dan juga kertas. Menariknya, hadiah wang tunai yang ditawarkan sehingga RM15,000 menanti para pemenang.

Proton 03

Peraturan kelayakan pertandingan telah diubah sedikit pada tahun, tetapi masih terbuka kepada dua kategori pertandingan. Kategori 1 terbuka untuk penyertaan berkumpulan sehingga maksima 3 orang pelajar setiap kumpulan. Ahli kumpulan hendaklah berusia dalam lingkungan 13-17 tahun. Namun begitu, penyertaan bagi kategori ini mesti dilampirkan sekali pengesahan oleh pihak sekolah masing-masing, sama ada oleh pengetua mahupun guru besar beserta cop sekolah.

Seterusnya, Kategori 2 pula terbuka kepada semua individu yang berusia 18 tahun ke atas. Tiada syarat umur kelayakan bagi kategori ini, berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya. Tetapi, pertandingan reka bentuk ini hanya membenarkan rakyat Malaysia sahaja untuk menyertainya, dan mereka hendaklah memiliki sekeping kad pengenalan Malaysia yang sah.

Format penghantaran penyertaan juga telah diubah bagi pertandingan kali ini. Setiap peserta kini turut dikehendaki menghantar lakaran pembangunan luaran, sama ada dilukis menggunakan media tradisional atau tablet lukisan digital. Ini adalah tambahan bagi tafsiran ilustrari akhir yang juga perlu dilukis menggunakan lukisan tangan atau berbentuk 3D. Syarat penyertaan ini telah mula diperkenalkan sejak pertandingan tahun lalu.

Proton 04

Tambahan syarat bagi peserta Kategori 2 juga, mereka kini diperlukan untuk menyediakan gambar rajah reka letak kenderaan yang menggambarkan kedudukan rangkaian kuasa serta peralatan dalaman, termasuklah tafsiran ilustrasi 2D dan 3D reka bentuk dalaman.

Selain daripada itu, para peserta juga perlu menyediakan sekali sekeping kertas bersaiz A4 yang menerangkan keterangan rekaan mengandungi tajuk rekaan, konsep rekaan serta cadangan jualan yang unik dalam jualan kereta tersebut. Untuk pertandingan kali ini, setiap peserta dibenarkan menghantar sebanyak maksima tiga (3) reka bentuk melalui penghantaran pos sahaja. Borang penyertaan boleh dimuat turun di sini atau didapati di pusat jualan Proton yang terpilih.

Sumber: PaulTan.org


Carmakers’ Productions are Among Affected from the China Blasts

Production works at Toyota and John Deere plants near China’s port of Tianjin where huge explosions killed more than 100 people are halted for the time being. The Toyota’s production lines will be closed until the end of Wednesday, while John Deere had suspended their work until further notice.

Further, Renault said that after the blast burned 1,500 of its imported car, its car deliveries may fall in August and September. Volkswagen also added that 2,700 of its car were damaged from the incident.

Evacuation Advisories

Following the blast, evacuation advisories have been issued for the site’s surrounding area as it is expected that the site has housed hundreds of tonnes of highly toxic chemicals, confirmed to be sodium cyanide.

At least 114 were reported died in the explosions and more than 700 needed hospital treatment. Toyota stated that more than 50 of its employees were injured. However, the blast on Wednesday occurred during holidays for its employees, thus there has been no impact to date on production at its three lines near the affected area.

However, due to the ongoing evacuation advisories, none of the three lines at Tianjin FAW Toyota Motor Co Ltd will be operated from 17th to 19th August.

Indefinite Halt

Meanwhile, John Deere had also suspended its operations near the Tianjin blast site after several of its workers were injured and several buildings were damaged. Halting work indefinitely is in the decision of the tractors and agricultural machinery maker. A spokesman from John Deere said that a small number of employees were injured and windows including doors at some of the plants had been blown out. The full scope on the damage is yet to be established as the evacuation has prevented employees from returning to examine the plant. The John Deere plant in Tianjin primarily manufactures agricultural and construction equipment as well as engines for the Asian market.

Source: BBC


Petunjuk Kereta Apple Muncul Daripada Surat Kepada Kemudahan Ujian

Kebanyakan khabar angin berkenaan syarikat Apple sedang membina sebuah kenderaan merupakan hasil angan-angan dan perbincangan antara para peminat Apple yang teruja serta mahukan suatu ciptaan baharu dan unik.

Setakat ini, hanya teori dan rekaan olok-olok sahaja yang dapat kita ketahui berkenaan topik kereta Apple ini. Tiada sebarang fakta sebenar yang dapat dikaitkan untuk memberitahu bahawa sesuatu sedang berlaku.

Namun begitu, akhbar The Guardian telah melaporkan terdapatnya surat-menyurat antara jurutera Apple, Frank Fearon dan seorang pegawai daripada kemudahan ujian kereta, GoMentum Station.

“Kami mahukan kesefahaman untuk masa dan kesediaan untuk ruang, serta bagaimana kami perlu menyelaraskan antara pihak yang akan menggunakannya,” lapor akhbar tersebut berkenaan surat Fearon. Nota tersebut telah dihantar pada Mei lalu.

GoMentum Station terletak di Concord, sebuah bandar yang terletak 30 minit perjalanan menuju utara dari kota San Francisco. Ia merupakan sebuah kemudahan yang dibina khusus untuk menguji teknologi kenderaan tanpa pemandu. Litar ujiannya dengan kepanjangan hampir 32 km itu mencipta semula beberapa senario dunia sebenar sewaktu ujian berlangsung.

GoMentum Station Aerial View - The CarpediaPandangan udara di GoMentum Station

Projek Titan

Jadi, apakah yang boleh diketahui berkenaan cita-cita Apple untuk mencipta sebuah kereta ini?

Tidak banyak, tetapi sekurang-kurangnya kita tahu sesuatu perkara untuk pertama kalinya, bahawa terdapat satu bukti yang memberitahu sebuah perancangan sedang berjalan.

Hingga kini, kita hanya mengetahui bahawa pihak Apple telah menggaji beberapa pakar industri kenderaan ke dalam jawatan-jawatan tinggi di syarikatnya. Tambahan lagi, mereka juga dikatakan sedang mengusahakan sesuatu yang dipanggil Projek Titan. Namun, perkara ini tidak pernah disahkan oleh pihak Apple.

Oleh itu, surat daripada Fearon kepada GoMentum Station telah menambah sedikit kredibiliti terhadap khabar angin ini.

“Kami berharap untuk melihat pembentangan mengenai lapangan uji termasuklah susun atur, gambar dan juga penerangan bagaimana pelbagai kawasan di situ dapat digunakan,” tambah surat Fearon tersebut.

GoMentum secara semula jadinya berada di bawah perjanjian ketakdedahan yang ketat, namun mereka telah mengesahkan bahawa Apple “berminat”.

Amat Mengganggu

Awal tahun ini, Naib Presiden Apple, Jeff Williams telah berkata bahawa kenderaan tersebut pastinya menjadi sebuah peranti mudah alih utama. Ini merupakan lapangan yang pastinya Apple akan berasa teruja untuk menceburinya.

Persoalannya kini ialah sejauh manakah ciptaan yang akan dilakukan oleh Apple ini? Adakah Apple benar-benar bercadang untuk mewujudkan sebuah kenderaan yang secara keseluruhannya merupakan buatan syarikat itu?

Atau mungkin mereka sekadar berpuas hati dengan menyediakan perisian canggih untuk pembuat kereta sedia ada bagi kegunaan kereta mereka?

Semua persoalan ini masih belum dapat dijawab, dan semestinya pihak pengeluar kenderaan akan lebih mengambil berat berkenaan berita-berita berkaitan hal ini. Seperti kenyataan Sergio Marchionnes kepada BBC, seorang pengurus di Fiat, perancangan Apple untuk pemasaran kenderaan pasti akan sangat mengganggu pasaran sedia ada.

Walau apa pun pendekatannya, kita pasti tidak akan mengetahui sebarang maklumat lanjut mengenai hal ini selagi pihak Apple masih belum bersedia. Di samping itu, GoMentum yang mengekalkan sejarah tenteranya, memiliki sistem kawalan bersenjata 24 jam di sekitar kemudahan tersebut.

Sumber: BBC


“58 Years and Still Going Strong” Campaign By ETCM

In the light of celebrating the 58th National Independence Day, Edaran Tan Chong Motor (ETCM) had initiated a campaign called “58 Years and Still Going Strong” during the month of August. It is to remember the Malaysians’ support towards the company and also as an appreciation towards its clients.

Merdeka Promotion ETCM

Customers who purchase a Nissan car during this campaign are eligible to enter and win a mystery special prize where three people will win each of them a Special Edition TAG Heuer Carrera “NISMO” Calibre 16 Day-Date which is valued at RM19,800.

This special edition watch is made to celebrate Nissan entering back the Le Mans tournament this year. Made from titanium, the watch brought the NISMO signature in black, grey and red, depicting the real luxury of motorsports.

“This year is the 58th National Independence Day of Malaysia, and also the 58th anniversary of the company. We are proud to share the same birth date with this country. For us, the best way to celebrate it is to give rewards to our loyal customers through unique and special present,” said Director of Marketing and Product Planning ETCM, Tan Keng Meng.

ETCM also continues the “RM1.00 Promotion Campaign”. With only RM1.00, customers could buy an Aerokit NISMO for Almera models or Aerokit IMPUL for the Grand Livina or Sylphy models. The RM1.00 promotion is also extended to the multimedia navigation system in 8-inch sized with the purchase of Teana or X-Trails 2.5 models.

In addition to that, customers who bought X-Trail 2.0 are also eligible to upgrade leather car seats with only RM1.00.

As part of this campaign, customers of Serena S-Hybrid will receive free two years maintenance service, whilst Navara’s customers will enjoy free five years maintenance service or a package of Navi-Plus (subject to terms and conditions).

Meanwhile, people are invited to visit Nissan’s showroom, the road tour series as well as Test Drive Carnival to enjoy special offers. This also include the chance of winning a set of Special Edition Smart Tag and Touch N’ Go card of Nissan GT-R LM NISMO (with credit RM158) or a petrol card worth RM300 only by test drive a Nissan car. The test drive session shall be held in Ipoh Parade on this coming 20th to 23rd August and in One Utama, Petaling Jaya from 26th to 30th August.

Source: Infokereta.com