5 Tips Atasi Rasa Takut Semasa Pengembaraan Solo

Semua orang punya satu bucket list.

Kami yakin, setiap daripada kita pasti ada satu impian untuk kembara secara solo, tak kisahlah di mana-mana. Asalkan misi pengembaraan itu cuma ada diri sendiri dan tidak melibatkan orang lain. Tiada ahli keluarga mahupun rakan-rakan. Serta tiada teman istimewa yang menemani. Hanya diri sendiri sahaja.

Namun begitu, pasti ada pelbagai halangan dan rintangan yang menanti saat diri ini mula tekad untuk mengembara secara solo. Salah satunya, rasa takut terhadap perkara-perkara yang tidak pasti. Lebih-lebih lagi tatkala diri ini berjauhan daripada insan-insan yang dipercayai lagi disayangi.

Tetapi, setiap perkara ada cara untuk mengatasinya. Oleh itu, ketakutan tatkala mengembara secara solo juga boleh diatasi dengan ikuti 5 tips mudah berikut. Kenapa kami kata ia mudah?

Ini kerana tips yang dikongsikan oleh Danny Dover ini amat mudah dan ringkas, hingga kadang-kadang ia tak terlintas di fikiran kita untuk melakukannya. Untuk ketahui 5 tips atasi rasa takut semasa pengembaraan solo, jom kita tonton video penuh informatif oleh lelaki tersebut.

https://youtu.be/67hiZr2jdes

Selamat mengamalkan tips tersebut!

Sumber: Danny Dover


9 Tips Rakam Gambar Semasa Pengembaraan Anda

Merakam gambar kenangan sewaktu keluar mengembara atau melancong merupakan salah satu perkara yang penting untuk dibuat. Sudah tentunya anda mahu merakam pemandangan indah atau memori bersama keluarga dan insan tersayang.

Tetapi, kadangkala ada sahaja gambar kenangan yang tidak memuaskan hati. Ada sahaja yang tidak kena di pandangan mata anda. Sehinggakan anda akan berulang kali mengambil gambar yang sama semata-mata mahu menyenangkan hati sendiri.

Hari ini, kami kongsikan kepada anda sebuah tutorial bagaimana merakam gambar agar ianya kelihatan menarik dan mengagumkan. Pastinya, gambar yang dimuatnaik di akaun Instagram anda juga akan mendapat likes dan pujian yang ramai dalam kalangan pengikut.

Jom saksikan video ringkas tetapi sarat dengan ilmu pengetahuan fotografi yang disediakan oleh Steve McCurry, seorang jurugambar terkenal National Geographic.

https://www.youtube.com/watch?v=7ZVyNjKSr0M

Sumber: COOPH


Agoda Dedah Rahsia Waktu Terbaik Untuk Tempah Bilik Hotel Dengan Harga Diskaun

Kenalkah anda dengan Agoda.com? Jika belum kenal, mari kami perkenalkan. Untuk makluman anda, Agoda.com merupakan sebuah laman web yang popular untuk tempahan hotel di seluruh dunia. Dengan tagline Smarter Hotel Booking, ia merupakan platform yang memudahkan kepada para pengunjung untuk menempah penginapan mereka di mana-mana destinasi yang mereka bakal tujui.

Baru-baru ini, Agoda.com telah mengeluarkan hasil kajian mereka berkaitan masa terbaik untuk menempal penginapan hotel selepas menggunakan data tempahan daripada berjuta pelanggan yang telah melanggan perkhidmatan Agoda.com pada tahun 2014.

Oh ya, kajian ini juga merangkumi analisa harga hotel di 25 destinasi paling popular di dunia.

  1. Waktu awal tahun merupakan waktu terbaik untuk mendapatkan harga paling murah bagi menempah hotel iaitu semasa dua minggu pertama di bulan Januari.
  2. Waktu yang perlu anda elakkan daripada menempah hotel adalah semasa bulan September dan Oktober. Ini kerana harga ketika itu akan menjadi sangat mahal.
  3. Sekiranya anda mengimpikan untuk mengembara di bumi Eropah, anda sangat digalakkan untuk melawatnya pada pertengahan bulan Mac. Ini adalah kerana kadar harga bilik hotel di beberapa bandar ternama seperti Amsterdam, Barcelona, Berlin, London, Paris, Rome dan Stockholm adalah 20% lebih murah berbanding kadar purata biasa.
  4. Jika bulan Julai adalah musim paling sibuk (peak season) di kebanyakan destinasti, namun begitu ia berlaku sebaliknya pula di Sydney dan New York. Kedua-dua lokasi ini menawarkan harga hotel yang lebih rendah berbanding kadar purata pada bulan tersebut.
  5. Walaupun bulan Disember adalah bulan yang sibuk, lebih-lebih lagi dengan musim perayaan, tetapi ia juga adalah masa yang terbaik untuk melawat Stockholm.

AGODA 02Kota Barcelona

Pasti anda bertanya, memang confirm murah dan jimat ke?

YA. Jika anda menikmati diskaun sebanyak 23% daripada harga purata bilik hotel apabila anda melawat Istanbul, Turki di antara bulan November hingga Februari.

YA. Jika anda rasa menikmati diskaun sehingga 49% daripada harga purata bilik hotel apabila anda melawat Barcelona pada bulan Januari.

TETAPI, jika anda punya perancangan untuk melancong di sekitar Asia sahaja, tidak banyak tawaran diskaun yang dapat ditawarkan kerana benua Asia adalah destinasi paling popular menerima kunjungan pelancong sepanjang tahun.

Walaupun adanya diskaun untuk hotel di sekitar Asia, namun tawaran yang diberikan tidaklah sehebat benua-benua lain. Anda masih boleh menikmati diskaun sehingga 11% di Negara-negara Asia iaitu pada bulan Mei atau Jun.

Semoga data-data yang telah dikongsikan oleh Agoda.com ini dapat membantu anda merancang tarikh dan jadual pelancongan pada masa akan datang dengan penjimatan yang tinggi!

Sumber: Vocket


6 Tips Penjagaan Kotak Gear

Kenderaan Baru

Apabila anda membeli kereta, semua peralatan di dalamnya adalah serba baharu, termasuklah kotak gear tersebut. Sekiranya anda perhatikan, ada dinyatakan bahawa setiap pemilik kenderaan perlu menghantar kereta untuk servis penyelenggaraan apabila kereta tersebut telah mencecah perbatuan sejauh 1,000km. Servis pertama ini adalah semakan terakhir yang perlu dilakukan pada semua kereta oleh pengeluar kereta. Perkara yang akan diperiksa pada servis pertama ini termasuklah menukar semua jenis minyak pada kenderaan termasuklah minyak kotak gear. Pemilik kenderaan dinasihatkan untuk tidak mengabaikan servis pertama ini kerana pada masa itulah minyak enjin serta minyak kotak gear yang mengandungi lebihan besi atau habuk besi di dalam enjin akan dibuang. Ia bagi mengelakkan enjin serta kotak gear kenderaan terhakis.

Kenderaan Terpakai

Sekiranya anda memilih untuk membeli kereta terpakai, seeloknya perkara pertama yang perlu dilakukan sebaik sahaja anda memiliki kereta tersebut adalah dengan menukar minyak kotak gear serta rekodkan bacaan perbatuan kereta anda. Bagi kenderaan auto, minyak kotak gear hendaklah ditukar pada setiap perbatuan 15,000 km atau 20,000 km. Manakala, untuk kenderaan manual pula, minyak kotak gear perlulah ditukar setiap 40,000 km atau 50,000 km bacaan jarak perbatuan. Perkara ini adalah penting bagi menjamin kotak gear anda sentiasa bergerak lancar serta berada di dalam keadaan suhu operasi normal sepanjang masa.

Walaubagaimanapun, bacaan perbatuan yang perlu bagi menukar minyak kotak gear bergantung kepada model kenderaan dan jenis kotak gear anda. Ini boleh diketahui melalui panduan yang terkandung dalam manual kereta anda. Sebagai cadangan, pemilik kenderaan hendaklah menyertakan sekali rawatan gear sewaktu menukar minyak kotak gear tersebut. Selain itu, setiap kali anda melakukan servis penyelenggaraan kereta, pinta kepada mekanik yang bertugas untuk memeriksa sekali paras minyak di dalam kotak gear kenderaan anda. Pastikan ia berada melebihi paras minima. Awas, para pemandu dinasihatkan untuk tidak memandu kenderaan tersebut sekiranya paras minyak gear kurang daripada paras minima. Ini bagi mengelakkan kerosakkan gigi gear kenderaan.

Kenderaan Manual

Peringatan untuk pemilik kereta manual, anda diingatkan untuk tidak sesekali meletakkan kaki anda di atas pedal klac semasa memandu. Perbuatan tersebut boleh memendekkan jangka hayat piring klac serta merosakkan gigi gear kenderaan anda. Selain itu, anda juga dilarang untuk cuba-cuba melalukan putaran roda. Sekiranya anda tidak selesa dengan kedudukan pedal klac, minta bantuan mekanik kenderaan untuk laraskan paras klac tersebut agar sesuai dengan panjang kaki anda. Pemandu juga dinasihatkan untuk tidak memaksa pertukaran gear sebaliknya bolehlah mencuba untuk melepaskan brek tangan terlebih dahulu. Sekiranya berada di lampu isyarat, pastikan gear berada dalam kedudukan natural dan tarik brek tangan. Selain daripada itu, anda boleh meminta pertolongan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan maksima kotak gear kereta anda dan janganlah memandu melebih kelajuan tersebut.

Kenderaan Auto

Buat pemilik kenderaan auto, anda perlulah memahami kegunaan semua paras gear yang ada di kereta anda iaitu P, R, D, L, 2 dan 3. Untuk pemanduan biasa, memadailah untuk anda gunakan gear D dan sekiranya mahu memotong, boleh gunakan butang “overdrive”. Namun begitu, sekiranya kenderaan anda tidak mempunyai fungsi butang “overdrive”, anda perlu memahami bahawa kenderaan tersebut tidak boleh dipandu secara agresif. Tambahan lagi, janganlah menggunakan butang “overdrive” pada kelajuan yang melebihi 100km/j kerana fungsi butang tersebut adalah seperti kita menurukan gear 5 ke gear 4 sehinggalah kita mematikan butang tersebut. Manakala untuk gear 2, 3 dan L adalah untuk kegunaan mendaki iaitu apabila kereta kita tidak dapat mendaki cerun yang curam. Paras gear ini hanyalah untuk kegunaan kelajuan rendah sahaja tetapi ia bergantung kepada jenis kenderaan anda.

Kenderaan Semi-Auto

Penggunaan minyak kotak gear yang dicadangkan oleh pengeluar kenderaan adalah sangat mustahak bagi jenis kenderaan semi-auto, triptronik dan steptronik. Pemilik kenderaan adalah dilarang menukar jenis minyak kotak gear kecuali setelah mendapat nasihat daripada pengeluar. Penukaran gear tinggi ke gear rendah juga mesti mengikuti kelajuan yang disarankan oleh pihak pengeluar.
Usah panik sekiranya anda mendapati ada lelehan atau kebocoran minyak atau minyak keluar dari kotak gear anda, ini kerana kotak gear anda tidak rosak. Berkemungkinan pelapik minyak kotak gear anda sudah rosak. Selain itu, pastikan paras minyak kotak gear anda dengan lebih kerap serta pastikan ia sentiasa cukup. Setiap kali anda menukar piring klac, gantikan juga pelapik minyak walaupun ia tidak bocor kerana jangka hayat pelapik minyak di dalam kotak gear biasanya sama dengan jangka hayat piring klac.

Kenderaan Auto Buatan Eropah

Sekiranya anda pemilik kenderaan kereta auto buatan Eropah atau bukan buatan pengeluar Jepun, pastikan anda tidak mengusik sebarang wayar yang bersambung dengan kotak gear anda sekiranya anda menaiktaraf sistem bunyi, penggera atau apa-apa pengubahsuaian. Selain itu, anda juga dinasihatkan untuk memandu dengan lebih cermat. Ini kerana sekiranya kotak gear anda rosak, kos membaikinya boleh mencapai purata sebanyak RM2,000 dan untuk menukar kotak gear boleh mencecah kos RM7,000 ke RM12,000. Oleh itu, anda hendaklah menjaga kenderaan anda dengan baik melalui penggunaan yang betul.

Sumber: tipskereta.blogspot.com


5 Tips on Wheel Alignment

Ever experienced your car drifts to one side while driving? Or getting tired of having to turn the steering wheel away from the center position to drive straight? Those, my fellow drivers, are indications that your wheels are out of alignment. Several factors may result to misalignment, such as hitting a deep pothole or scoring a direct hit on a curb while parking.

Getting your alignment fixed is pretty cheap; nevertheless, below are some tips for you to consider before hurrying off to the nearest repair shop.

Checking Your Tire Pressure

Before you go to the repair shop, it might be best if you inspect the tire’s pressure first as underinflated tires can also cause a vehicle to pull to one side. With the checking procedure, you shall eliminate this possibility first and foremost (and also saving you some cash as well!).

Checking for Uneven Wear

Uneven wear such as the thread being worn off along one edge is another sign of an alignment issue. However, it can be difficult to separate normal from excessive wear, unless you are wheel experts. Ahem.

Vibration Issues

Vibrating wheels are different issues from alignment problems. Please take note, wheels being out of balance or bent or even worn suspension parts could cause vibrations. Getting your wheels aligned would not solve these problems.

Front Wheel or Four Wheel Alignment

Several vehicle models require only the front wheels to be aligned, although many car-based models require four wheel alignment. Alignment specifications vary by vehicles, and it is not as easy as just making sure all four wheels are pointed straight ahead.

Checking Schedule

Maintenance of wheel alignment is open-ended, as manufacturers do not list out the checking in the maintenance schedule. Your wheels are likely properly aligned if your vehicle tracks are as straight as an arrow. Even so, it is recommended to have your wheel alignment checked annually, in an event like having your tires rotated. Additionally, you should also have it done when you are buying new tires so that they don’t immediately start to wear unevenly. Besides, many shops guarantee alignment work for up to one year, so be sure to use it up before the guarantee ends to have the alignment checked.

Source: Cars.com