3 Sebab Anda Kena Pasang Azam Untuk Pergi Melancong Pada 2019

Setiap kali menjelang Tahun Baru, mesti ada satu soalan yang paling selalu bermain dalam kepala… "APA AZAM TAHUN BARU AKU KALI INI?"

Apa pun azam anda, sama ada untuk belajar skill baru, nak amalkan gaya hidup sihat, nak makan diet seimbang, semua tu pasti untuk tambah baik hidup anda. Jarang sekali ada orang buat azam tahun baru untuk jadi lebih mundur.

Kepada yang belum buat azam tahun baru lagi, relaks, masih belum terlambat untuk anda mulakan.

Dalam banyak-banyak, azam pergi melancong atau ‘travel’ ialah yang paling popular dalam kebanyakan orang. Walaupun popular, tapi ni lah juga azam yang paling susah nak dibuat, selalunya atas alasan masa dan bajet tak mengizinkan.

Tapi anda tahu tak, travel ini lah sebenarnya azam yang paling mudah untuk bagi impak positif yang boleh bawa kejayaan dalam hidup anda. Bagaimana? Kami share sikit di sini;

1. Perspektif Baru

Bila travel, anda telah tinggalkan rutin harian anda dan bersedia untuk ‘unlearn’ segala yang anda tahu. Anda berada dalam mode ‘explore’.

Meneroka tempat baru ialah seperti anak kecil yang baru pertama kali melihat dunia. Anda akan berhenti sejenak untuk melihat, menikmati dan berfikir mengenai pengalaman baru itu.

Perspektif ini yang banyak membantu anda pulang dengan segar ke kehidupan normal, menyelesaikan masalah di tempat kerja dengan lebih kreatif, tanpa anda sedari.

2. Belajar Skill Baru

Travel beri anda peluang untuk pergi keluar, dan berinteraksi dengan dunia luar. No one will ever judge you. Dalam tak sedar, anda akan paksa diri untuk percaya kepada persekitaran sekeliling, dan percaya kepada diri sendiri.

Sewaktu travel inilah, anda tak akan dapat elak dari berdepan cabaran dan peluang baru. Di sinilah baru anda perasan yang rupanya anda ada bakat bercakap bahasa asing, fit untuk panjat bukit, boleh memasak dan rupa-rupanya anda ni seorang budget planner yang bagus (baca: kedekut)!

3. Pengurusan Masa

Walaupun travel itu tujuannya untuk bersantai dan berehat, tapi kalau masa tak diuruskan dengan baik, anda boleh terlepas flight, dikenakan denda sebab lambat pulangkan kereta sewa, dan terlepas ‘golden hour’ untuk ambil gambar sunset di tepi pantai!

Gambar oleh See-ming Lee
Takkan nak lepaskan peluang menikmati 'golden hour' di AVANI Sepang Goldcoast Resort, Selangor?

Dalam tak sedar, aktiviti travel ini ‘ajar’ anda lebih berhati- hati dalam mengurus masa. Kenapa pentingnya urus masa? Sebab masa adalah emas bagi orang berjaya. Setiap detik itu berharga. Kalau nak jadi orang berjaya, anda wajib mahir mengurus masa.

Tak semestinya semua di atas ni hanya boleh dapat melalui travel. Tapi, kami beritahu di sini, travel ialah cara paling cepat anda boleh belajar semua ini. Dan paling penting, anda belajar tanpa anda sedari! Fun pula tu!

Jadi, pasang azam tahun 2019 ini untuk pergi travel. Luar atau dalam negara tak jadi masalah, asalkan anda pergi travel. Travel tak semestinya perlu mahal, tak semestinya perlu naik flight. Kalau anda buka minda, belakang rumah sendiri pun boleh jadi tempat yang menarik untuk dilawat.

Kepada anda yang tak tahu nak pergi ke mana tahun ni, kami cadang mulakan dengan percutian dalam Malaysia dulu. Paling mudah, buat road trip bersama keluarga ke Taiping dan Pulau Pinang.

Bandar Taiping telah terpilih sebagai salah satu daripada 100 destinasi terbaik pelancongan eko dunia!

Keluarga ramai? Kereta tak cukup nak bawa semua orang sekali? Jangan risau, anda boleh dapatkan servis kereta sewa dari Carpedia Go, kami jadikan impian anda untuk travel roadtrip bersama keluarga jadi kenyataan.

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi Carpedia Go di Facebook dan juga melalui hotline +6017-2618108.

Jadikan tahun 2019 ini tahun yang berbeza dari tahun sebelumnya. Get a life, go travel!


Bagaimana ‘Company Retreat’ Boleh Naikkan Prestasi Syarikat Berkali Ganda

Bagi anda yang bekerja 9-5pm setiap hari, perasan tak sebenarnya dlm setahun anda habiskan kira-kira 65% masa anda dgn bekerja. Lebih separuh dari usia anda setahun! Dan perasan tak, bila hujung tahun je ‘Energy’ kerja tu dah macam perlahan sikit. Tambah lagi bila tengok kawan-kawan lain semua seronok pergi bercuti.

Tu pasal la kalau nak dekat hujung tahun je, banyak syarikat mula atur ‘Away Day’ atau ‘Team Building’ utk pastikan bila masuk tahun baru nanti, semua staff dah segar dan ‘refresh’ balik tenaga utk kerja keras menjelang tahun baru.

Bila tenaga dan minda dah refresh, agak-agak pekerja lagi semangat nk bekerja tak?

Di sini kami kongsikan 4 sebab kami rasakan kenapa syarikat patut belanja staff pergi melancong paling kurang sekali setahun untuk naikkan prestasi syarikat;

1.SEBAGAI REWARD SEBAB DAH HEMPAS PULAS KERJA SETAHUN

Siapa tak suka dapat reward kan kalau dah penat-penat kerja? Dengan bagi reward, pekerja akan rasa lebih dihargai oleh bos. Barulah pekerja akan lebih bersemangat untuk buat kerja kalau selalu dapat reward yang best mcm pergi bercuti!

2. TEAMBUILDING

Dalam setahun, macam2 benda berlaku di tempat kerja. Tambah lagi kalau di office. Bertikam lidah tu dah biasa sangat. Dengan bawa staff pegi melancong, ‘informal interaction’ macam pergi snorkeling, pergi roadtrip, pergi makan malam sama-sama tu yang akan pulihkan dan rapatkan ‘chemistry’ antara pekerja. Bos dan pekerja pula, waktu nil ah masing-masing boleh kenal peribadi satu sama lain. Watak waktu kerja lain tau dgn watak waktu sebenar.

3. RECHARGE POSITIVITY

Dalam bekerja tipulah kalau tak pernah rasa stress kan? Stress nak nak kejar dateline, stress nak capai target sale, stress nak layan customer yang banyak kerenah, dan macam-macam lagilah. Bila bos belanja pekerja pergi bercuti, jauh dari kerja, pekerja akan rehat sekejap dari berfikir pasal kerja. Dengan ini, boleh recharge energy positif dan pekerja akan lebih semngat untuk bekerja lepas balik bercuti nanti.

4. FUN

Menurut buku daripada Christopher Noxon yang berjudul “Rejuvenile: Kickball, Cartoons, Cupcakes and the Reinvention of the American Grown-up,” company retreat boleh menjamin pekerja utk kekal di sesebuah company, sebab pabila pekerja sudah hilang rasa seronok dan minat di tempat kerja, mereka lebih cenderung untuk resign. Tak syokla kan.

Lagi satu, apabila staff rasa seronok, akan lebih tingkatkan daya kreativiti fikiran. So, mesti diorang akan lebih produktif dalam bekerja. Haa bos pun senyumm je kalau tgk kerja-kerja staff perform kan?

Tapi, ramai business owner anggap company retreat ni habiskan duit syarikat. Tapi, bagi kebanyakan syarikat yg berjaya, ini ialah ‘pelaburan’ yang sangat berharga. Sebagai contoh, baru-baru ni, syarikat TNB telah menggunakan servis dari Carpedia utk bercuti satu department ke Ipoh. Seronok betul dapat bercuti kat tempat cantik, dan rehatkan fikiran dari fikir pasal kerja. Tak semestinya kena mahal, asalkan 4 objektif  kami sebutkan kat atas ni tercapai, dan bawa produktiviti kepada syarikat.

Syarikat anda pula bagaimana? Dah bawa pekerja belum pergi bercuti ke belum tahun ni? Kalau belum tu, boleh lah fikir-fikirkan pasal ‘pelaburan’ kecil ni. Untuk mudahkan urusan pelancongan berkumpulan, anda boleh hubungi kami di The Carpedia 019-5778108.

 


Lonely Planet Senaraikan 3 Destinasi Pengembaraan Menarik Bagi Tahun 2016

Pejam celik, pejam celik tahun 2015 semakin menghampiri penghujungnya. Begitu cepat masa berlalu, sehinggakan setahun terasa begitu sekejap.

Namun begitu, tahun 2016 merupakan tahun baru untuk semua. Kami berasa tidak sabar untuk berhadapan dengan tahun baru ini. Pasti ianya penuh dengan cabaran yang menyeronokkan.

Anyway, bercakap soal tahun baru ini, sudahkah anda punya perancangan untuk ke mana-mana pada tahun hadapan?

Kami percaya, kalendar kaki-kaki travel pasti sudah penuh dengan rancangan pengembaraan dari bulan Januari hingga Disember. Pastinya juga, setiap cuti hujung minggu yang panjang akan dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya oleh mereka. Yalah, cuti itu berharga buat mereka. Pantang ada cuti, haruslah travel the world, tak begitu?

Hari ini kami nak kongsikan kepada anda 3 destinasi pengembaraan menarik yang perlu anda kunjungi pada tahun 2016. Tiga je, tak banyak pun.

Tiga destinasi tersebut telah dipilih oleh Lonely Planet sendiri sebagai The Best Places in The World To Travel in 2016! Wow, pastinya tempat-tempat yang telah dipilih ini tidak akan mengecewakan hati para pengembara yang berkunjung. Oh ya, destinasi tersebut juga telah dipecahkan kepada tiga kategori seperti yang berikut; Top City, Top Region dan akhir sekali, Top Country.

Kalau anda semua nak tahu di manakah tiga destinasi tersebut, jom saksikan video berdurasi selama 1.54 minit ini untuk ketahuinya.

https://youtu.be/8xAhTojgNmE

Selamat mengembara!

Sumber: Lonely Planet


Tadom Hill Janjikan 1001 Kepuasan Buat Pencinta Alam Semulajadi

Berita baik buat pencinta alam semulajadi dan juga sukan lasak kerana kini ada satu lagi tempat menarik yang wajib anda pergi apabila berkelapangan! Di manakah tempatnya? Tidak jauh hingga ke luar negara pun, cukup sekadar di dalam negara. Mari, kami perkenalkan tempat riadah dan beristirehat terbaru di Malaysia iaitu Tadom Hill Resort, Banting.

Resort yang baru sahaja dibuka ini masih lagi belum dikenali ramai tetapi berdasarkan ulasan-ulasan para pengunjung yang pernah ke sana, ternyata Tadom Hill Resorts menjanjikan 1001 pengalaman serba segar dan menarik buat mereka. Ini yang buatkan kami juga tidak sabar-sabar untuk merasai sendiri pengalaman berkunjung ke sana!

Oh ya, untuk makluman anda, Tadom Hill Resorts ini terletak di kawasan yang strategik, di mana ia cuma 12 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan 45 minit dari Kota Kuala Lumpur. Dengan keluasan seluas 40 ekar yang merangkumi kawasan bukit batu kapur, tasik nan indah serta pokok-pokok yang menghijau, Tandom Hills Resorts menjanjikan panorama alam semulajadi yang indah dan menawan hati. Kalau tak percaya, anda boleh lihat sendiri melalui gambar-gambar yang dikongsikan oleh pihak resort. Cantik, bukan?

Tadom Hill 09Pemandangan pada waktu senja

Tadom Hill 06Alam semulajadi yang menghijau

Tadom Hill 07Hammocks yang disediakan sebagai tempat penginapan, menjanjikan kelainan buat pengunjung

Tadom Hill 08Bersantai bersama yang tersayang

Terdapat pelbagai aktiviti menarik yang anda dapat lakukan di sini, antaranya adalah berkhemah, team building, bermain bola Zorb, bermain rakit buluh, berkayak, rock climbing, zip lining dan macam-macam lagi. Selain itu, Tadom Base iaitu salah satu kawasan di Tadom Hill Resorts juga merupakan lapangan cabaran paling sukar di Malaysia yang turut menempatkan aktiviti cabaran seperti siri Warriors. Hebat!

Atau mungkin anda lebih sukakan aktiviti santai seperti bermain Tarzan swings, berehat-rehat di kerusi terapung atau sekadar berenang di dalam air yang jernih yang disediakan di Tadom Groove, iaitu tempat rekreasi utama di resort tersebut. Selain itu, anda juga boleh melepaskan tekanan dan menikmati persembahan langsung daripada para penghibur. Tambahan lagi, anda juga boleh sekadar bermalas-malasan di atas beanbags ataupun hammocks yang disediakan di kawasan sekitarnya. Pasti menyeronokkan!

Tadom Hill 03Tapak perkhemahan buat pengunjung

Tadom Hill 02Bermain rakit buluh

Tadom Hill 01Suasana yang mendamaikan

Tadom Hill 11Persekitaran yang menenangkan jiwa

Tadom Hill 05If you can't beat them, join them!

Dan berikut adalah antara komen-komen daripada para pengunjung yang pernah hadir ke Tadom Hill Resorts.

Tadom Hill 00Antara komen ikhlas daripada para pengunjung

Untuk maklumat lanjut, anda bolehlah melayari ke laman web rasmi Tadom Hill Resorts atau laman Facebook mereka di sini. Di kesempatan ini, kami juga ingin berpesan-pesan kepada mereka yang merancang untuk ke sana agar menjaga dan memelihara kebersihan serta keindahan kawasan sekitar. Sudah banyak tempat menarik yang dibiarkan tercemar tanpa penjagaan bersama, kami harap di Tadom Hill Resorts ini, kita dapat bersama-sama memelihara serta memulihara alam semulajadi yang indah dan suci ini.


Alami Percutian Nan Indah Di Ivy Chalet, Cameron Highlands

Negara Malaysia terkenal dengan keindahan alam flora dan faunanya yang pelbagai. Para pelancong boleh memilih sama ada untuk menikmati keindahan pantai dan lautan atau memilih untuk menghargai kecantikan alam semulajadi di kawasan pergunungan dan bukit-bukau. Ternyata sebagai rakyat Malaysia, kita bertuah kerana mempunyai pelbagai pilihan tempat percutian untuk melancong dan beristirehat.

Jika tempoh hari kami kongsikan kepada anda sebuah homestay yang unik dan istimewa di Melaka, kali ini kami mahu kongsikan pula sebuah chalet yang terletak di Cameron Highlands. Chalet yang diberi nama Ivy Chalet terletak di Taman Sedia, Tanah Rata. Ia memiliki persekitaran yang indah lagi unik, membuatkan anda seperti berada di alam kayangan. Mampu memuatkan seramai 8 tetamu pada satu-satu masa, Ivy Chalet ini amat sesuai untuk seisi keluarga yang ingin melancong ke Cameron Highlands. Kadar bayaran bilik juga amat berpatutan iaitu berharga RM250.00 untuk semalam. Jom, kita saksikan pemandangan dan dekorasi dalaman Ivy Chalet!

Ivy 01Ivy Chalet

Ivy 03Gazebo tempat beristirehat

Ivy 02Keindahan bak alam kayangan

Ivy 04Turut disediakan tempat permainan kanak-kanak

Ivy 05Pintu utama Ivy Chalet

Ivy 06Ruang tamu

Ivy 07Bilik tidur utama

Ivy 08Bilik tidur kedua

Ivy 09Ruang dapur

Ivy 10Ruang dapur kedua

Oh ya, tambah jiran kepada Ivy Chalet ini lagi persekitaran tempat itu tersangat cantik dengan keramahan pemiliknya. Tambahnya lagi, pemilik chalet tersebut merupakan seorang wanita yang pandai membuat jem strawberi istimewa dan rasanya amat lazat. Namun, jem tersebut hanya dapat dibuat dalam kuantiti yang terhad. Jika para pelanggan mahu menikmati jem strawberi itu, hendaklah menempah terlebih dahulu sebelum ke sana kalau tak mahu terlepas merasainya. Menurutnya lagi, jem strawberi tersebut sememangnya jem asli yang dibuat dari rumah atau home made daripada buah-buah strawberi yang ditanam sendiri.

Ivy 11Komen jiran kepada Ivy Chalet

Untuk keterangan lanjut bolehlah kunjungi laman Facebook Ivy Chalet atau hubungi Zainodin: 019-5768480 atau Mazni: 019-4107950.


Nikmati Percutian Bercorak Homestay di The Hut, Melaka

Bulan September merupakan bulan yang dinanti-nantikan oleh ramai kerana ia merupakan musim cuti sekolah bagi sesi persekolahan negara kita. Cuti sekolah tersebut akan bermula pada 19 September ini hingga 26 September 2015. Pastinya para ibu bapa tidak akan melepaskan peluang ini untuk membawa anak-anak mereka menikmati percutian yang panjang, sama ada di dalam mahupun luar negara. Bagi yang masih belum merancang percutian anda, masih belum terlambat untuk berbuat demikian.

Hari ini, kami ingin kongsikan kepada anda sebuah tempat percutian berkonsepkan homestay yang sesuai untuk dikunjungi bersama keluarga. Diberi nama The Hut, homestay ini terletak di Kampung Serkam, Melaka dan mempunyai 5 buah bilik yang mampu menempatkan seramai 20-25 orang pada satu-satu masa. Baru sahaja dibuka pada bulan Julai tahun ini, The Hut telah mendapat rating setinggi 4.8 bintang oleh para pelawatnya di laman Facebook. Wow, pastinya tempat ini menjanjikan sesuatu yang menarik untuk para pengunjungnya.

The Hut 01Suasana di The Hut

The Hut 06Susun atur dalaman bilik

The Hut 07Susun atur dalaman bilik

The Hut 02Kadar bilik pada tahun 2015

The Hut 03Pelan susun atur The Hut

The Hut 04Kolam renang kanak-kanak

The Hut 05Basikal yang boleh disewa dengan kadar berpatutan

Antara tempat menarik yang berdekatan dengan The Hut ialah:

  • Masjid Jamek Serkam (200m, kurang daripada 5 minit perjalanan kaki)
  • Medan Ikan Bakar Serkam (500m, 5 minit perjalanan kaki)
  • Jeti Nelayan Pantai Siring (2.6 km)
  • Makam Tun Teja (3.5 km)
  • Medan Ikan Bakar Umbai (6 km)
  • Medan Ikan Bakar Muara Sg. Duyung (14 km)
  • Melaka City Centre (23 km, 25 minit dengan memandu kereta)

Selain itu, para tetamu akan menikmati kemudahan berikut sepanjang menginap di sana:

  • Smart TV
  • Dapur dengan kelengkapan asas
  • Mesin basuh baju
  • Kawasan BBQ
  • Kolam renang untuk kanak-kanak
  • Kemudahan menyewa basikal
  • CCTV yang beroperasi selama 24 jam
  • Keselamatan 24 jam
  • Kemudahan Wifi
  • Tempat meletak kereta

Untuk maklumat lanjut, bolehlah melayari laman Facebook The Hut atau menghubungi +60123202611.


Top 9 Theme Parks in Malaysia

Malaysia offers a variety of theme parks for local people and tourist. You may choose to enjoy theme parks located atop a mountain such as Genting Highland or enjoy international theme parks like Legoland in Nusajaya. Whatever your choice is, we can assure you that you are going to have the best time of your life there with your loved ones. Here we share with you top 9 theme parks in Malaysia that you may include in your wishlist.

1. Lost World of Tambun
Located in Perak Darul Ridzuan, Lost World of Tambun offers a water theme park along with a zoo that housed almost 400 species of animals. Enjoy splashing into the water and appreciate the animal kingdom available there. For further info, you can browse the official website of the theme park here.

Theme Park Lost World Of Tambun

2. Gambang Water Park
Again, a water theme park! With a climate like Malaysia, it is not a surprise that water theme park gains more demand than the others. Located in Bukit Gambang, Pahang, Gambang Water Park offers a variety of water slides and attractions. Besides, you can also visit the safari and appreciate animals being up close.

Theme Park Gambang

3. Sunway Lagoon
Sunway Lagoon is located in Sunway City, Selangor. There are several attractions offered there such as Water Park, Amusement Park, Extreme Park, Wildlife Park, Scream Park, Cleopatra and Hi-Dive. Besides, you can also opt to shop, dine in or enjoy watching cinema at Sunway Pyramid Mall located just beside the theme park. Sunway Lagoon is such a strategic place for a whole family to spend time together.

Theme Park Sunway Lagoon 2

4. Bukit Merah Lake Town Resort
Besides the water theme park offered there, this resort which is located in Perak also offers visitors a chance to appreciate nature at its eco park and see endangered species such as orang utan. For more information, feel free to visit their official website.

Theme Park Bukit Merah Lake Town Resort

5. Legoland Malaysia
This is the first Legoland in Asia. Located in Nusajaya, Johor, Legoland presents varieties of attractions plus miniland that consists of popular miniatures buildings in the world, especially ASEAN countries. Besides, you can also opt to hit the water at its water theme park or enjoy a themed bedroom in the hotel. Apparently, the famous themed bedroom is pirate.

Theme Park Legoland

6. Genting Highland
What is a list of theme park in Malaysia without Genting Highland? Located atop a mountain, Genting Highland offers an outdoor and indoor theme park. There are roller coaster, giant swings or even train rides for you to board and enjoy the whole area of the theme park. Or if it is rainy, you can always enjoy indoor games while waiting the rain to subside.

Theme Park Genting Highland

7. A Famosa Resort
Besides water theme park, A Famosa Resort also offers Safari Wonderland where visitors have the opportunity to see animals up close in their natural environment.

Theme Park A Famosa

8. I-City, Shah Alam
This theme park also offers a water theme park and a section for visitors to enjoy man-made winter wonderland. The water theme park offers Tornado Ride, a slide with 7-stories tall, Wave Pool, River Adventure and Giant Jacuzzi. Visitors can also enjoy the ice sculpture and experience winter season like other 4-seasons countries. Plus, you can also enjoy colourful lights when you visit there at night.

Theme Park I-City

9. Hello Kitty Town
This is the first SANRIO Hello Kitty Town attraction outside Japan. Located in Puteri Harbour, Nusajaya, this indoor theme park offers various interactive and walkthrough activities, which follow the popular Hello Kitty theme. It is suitable for parents with young kids or for those who are young at hearts. Enjoy and be immersed in the world of this cutest feline.

Theme Park Hello Kitty

Source: The Vocket


Experience The Unique Masbro Village Only in Malacca

Welcome to Malacca! A place rich with history, culture and traditions. Now if you are familiar with colourful hotels in Brighton Beach in Melbourne, you need to try this particular hotel in Malacca too. Located in Paya Rumput, this boutique hotel at Masbro Village adapts colourful exterior on its buildings. Surely, they do look like the one in Australia, but nope, they are not the same. The experience you will get may be different. For a start, even the climate is different, you get what I mean?

Enjoy these pictures below and I am sure you are going to schedule yourself for a holiday there soon!

MV 01

MV 07

MV 08

MV 02

MV 03

MV 04

MV 05

Further info about Masbro Village:
Promotion Price: RM250/night
Can accommodate up to 6 people per house

Facilities:

  • Living room with sofa, television and dining table
  • Kitchen with microwave, boiler, refrigerator and dinnerware
  • 2 queen size bed at upper floor and 1 sofa bed and lower floor
  • 2 air conditioner
  • 2 bathroom with heater
  • Parking space
  • 5 minutes’ walk to Tesco
  • 7 km to city
  • 6 km to Ayer Keroh
  • 12 km to Tanjung Bidara

For booking and enquiries: 0123704038

Hurry! I’m sure it’s going to be a hot vacation spot for the local and tourists alike.

Source: The Vocket


Top 11 Activities You Can Do in Langkawi Island, Kedah

One of the must visit places in Malaysia is Langkawi Island, Kedah. With its age-old myths and legends and its natural beauty, Langkawi Island is part of an archipelago of 99 tropical islands just off the coast of Kedah. For your information, UNESCO had accorded Langkawi Island as Global Geopark status in 2007 for its diverse and amazing geological heritage which can be traced back to more than 500 million years. Besides, it is also a famous duty-free destination which means more shopping?! Yay!

But shopping aside, here are the top 11 activities that you can do while in Langkawi Island. Read on and perhaps you can start planning your vacation there this coming holiday.

1) Eating Village Style Dishes in Laman Padi
Of course, eatery shall be number one in the list. Eat local dishes in Laman Padi while enjoying the majestic scenery of the paddy field. We are sure you will enjoy the time spend there with your loved ones or friends, easily chatting with one another while eating and taking in the surroundings. Delicious food with perfect scenery? You bet!

Langkawi 005

2) Seafood Galores at Various Seafood Restaurants
Eat your heart out with the ever scrumptious and fresh from-the-sea seafood! There are many restaurants here in Langkawi that serve fresh seafood in local style servings with an affordable price tag. Forget your diet, it’s on holiday anyway.

Langkawi 004

3) Bicycling Around Padang Matsirat
Experience the nostalgic feels when you bicycle around Padang Matsirat at Kampung Bohor Cempedak. Paddle up and feed your eyes with the astounding landscape of villages and local scenes.

Langkawi 002

4) Rent a Helicopter and Sight-Seeing from Aerial View
With only RM550, you can rent a helicopter for a 5-minute period and enjoy the panorama from above. A helicopter can accommodate 4 persons, a pilot with 3 passengers.

Langkawi 003

5) Parasailing at Pantai Tanjung Rhu
Savor beach scenes while parasailing at Pantai Tanjung Rhu. Although there are two locations in Langkawi that offer this activity, the other one being Pantai Cenang, but Pantai Tanjung Rhu offers a more magnificent view that you can take in.

Langkawi 001

6) Unleash Your Creativity at 3D Museum
The 3D Art in Paradise Museum is the second largest of its kind in the whole world. It offers more than 200 3D arts there, where you can explore and be wild, get creative when taking pictures.

Langkawi 006

7) Shop Till You Drop at Duty Free Langkawi
Did I just mention the word shop just now? Yep, Langkawi being a duty-free location in Malaysia, you are entitled to shop (without the tax!) and enjoy an affordable and competitive price range there. People usually shop for tableware, dinnerware or home decorations.

Langkawi 007

8) Enjoy BBQ Style Sunset Dinner and Revitalize in Salt Water Jacuzzi Net
It is a 2-in-1 activity that you can enjoy on Tropical Charters Cruise. You can eat BBQ style dinner while appreciating the sunset view and also enliven oneself in the Salt Water Jacuzzi Net. It is different from the other attractions and we are sure you will love it.

Langkawi 008

9) Kayaking at Sungai Kubang Badak
Now, it is time for you to appreciate the wilderness beauty at the river. You can opt for kayaking, whilst at the same time releasing some sweat from the workout.

Langkawi 009

10) Island Hopping and Snorkeling
If you want to explore further the islands surrounding Langkawi Island, you can also opt for island hopping activity which also includes the famous Tasik Dayang Bunting, with its legends and myths. Or else, you can also opt to snorkel and take in the gorgeous view of the underwater world.

Langkawi 010

11) Take A Memory Picture at Dataran Lang
Langkawi Island, also being famous for its Eagle, has a statue of an enormous eagle in Dataran Lang. Take a picture there, as a memorabilia that you had already visited the Langkawi Island.

Langkawi 011

Source: TheVocket.com