5 Punca Air-Cond Compressor Kereta Anda Rosak

"Encik, compressor air-cond kereta encik sudah rosak. Kena tukar ni, harga lebih kurang RM2000..."Wow!!!..Mesti terbeliak biji mata anda kan. Mana tidaknya, sekarang ni dah hujung bulan. Poket dah makin kering, ada habuk je. Haha

Berpusing kepala fikir sebab nanti nak bawa anak-anak pergi sekolah, pergi mencari rezeki, pergi jalan-jalan dan macam-macam lagi. Kadang-kadang terlintas juga, kalau aku seorang je aku tangguh dulu baiki. Naik kereta pakai fresh air, hirup udara segar. Huhu. Tapi dah ada family tak boleh la macam ni, nak tak nak kena baiki juga.

Yang ada kad kredit terus swipe kad, yang tiada kad kredit berhutang dengan kawanla nampaknya. Namun jika financial planning anda bagus, perkara ini tidak begitu menjejaskan ada. Baik, ini cerita lain la kalau nak sembang pasal financial planning. Nanti entri seterusnya pula kita cerita. Hehe.

Ini cerita kenapa air-cond compressor rosak dan bagaimana anda boleh elakkan daripada duit anda melayang. Mungkin anda tidak dapatkan elak 100%, akan tetapi sekurang-kurangnya anda mengurangkan risiko berlakunya kerosakan. Jom kita lihat perkara-perkara utama yang kita perlu berjaga-jaga.

Kandungan Refrigerant (Gas) yang Rendah
Apabila ada kebocoran dalam paip saluran refrigerant, kandungan gas akan berkurang. Menyebabkan compressor anda terpaksa bekerja keras untuk mencapai suhu yang sejuk. Lama-kelamaan compressor akan rosak.

refrigerant

Kandungan Refrigerant (Gas) yang Terlampau Tinggi
Jika sekiranya anda tidak bernasib baik terjumpa dengan mekanik yang kurang mahir. Di bubuhnya gas terlampau banyak mahupun tertukar jenis gas yang digunakan, maka terimalah duit anda melayang. Pastikan anda rujuk kepada manual air-cond kereta @ rujuk kepada yang pakar.

Coil Kotor
Pernah tengok coil? kalau anda pernah tengok kat air-cond kat rumah @ belakang peti ais, anda nampak besi warna gangsa @ keemasan. Jika ianya sangat kotor, ianya tidak dapat berfungsi dan seperti biasa menyebabkan compressor anda juga terpaksa bekerja lebih kuat untuk menyejukkan sistem. Lama-kelamaan compressor anda terlebih panas dan akhirnya rosak.

my-cooling-coil-before-service

Masalah Litar @ Komponen Elektrik
Yang ini seolah-olah silent killer. Huhu. Kenapa ye? Yelah, bunyi macam kecil je masalahnya kadang-kadang contohnya wiring putus, fuse terbakar dan lain-lain kerosakan lektrik tetapi impaknya anda kena tukar compressor. Fuhh melayang duit. Seeloknya carilah mechanic/technician yang berpengalaman dan lakukan inspection @ servis secara berkala supaya kita dapat mengesan komponen-komponen yang mungkin rosak ataupun sudah rosak.

Kekurangan Lubricant
Jangan ingat enjin kereta je ada lubricant. Compressor pun ada!! Yang ini saya sendiri pun ambil ringan, maklumlah jarang dengar pula orang tukar lubricant compressor. Yang pasti selepas beberapa tahun anda pakai kereta anda, anda mesti check kandungan lubricant compressor anda. Jika berkurang maka silalah top up @ tukar sahaja lubricant baru. Jika tanya kekerapan, saya pun susah nak cakap tapi boleh la rujuk mana-mana technician yang jujur dan amanah tentang kekerapan menukar lubricant.

Kesimpulannya, bagi mengelakkan duit anda melayang lagi banyak maka lakukanlah servis secara berkala air-cond kereta anda. Ianya memerlukan sedikit usaha dan labur sedikit wang demi menjaga air-cond compressor kereta anda daripada rosak. Yang pastinya harga tukar compressor memang mahal.Huhu. Akhirnya rujuk kepada mechanic/technician yang amanah dan jujur berdasarkan pengalaman kawan-kawan ataupun review masyarakat awam.

Sekian dan semoga bermanfaat.

Sumber: 5 Sebab Air Cond Compressor Kereta Anda Rosak


BMW Umum Tiada Perancangan Kenaikan Harga Bagi Model Kenderaan Mereka

Pengumuman berkenaan tiada kenaikan harga bagi kenderaan BMW ini telah dibuat di majlis pelancaran model SUV X1 terbaru.

Menurut Allan Harris, pengarah urusan dan juga CEO bagi Kumpulan BMW Malaysia, pada masa ini syarikat mereka sedang menyerap segala kos tambahan di dalam setiap operasi mereka. Kenyataan ini dibuat merujuk kepada persoalan sama ada kejatuhan matawang Ringgit Malaysia akan mengganggu harga kereta keluaran BMW.

“Nilai pertukaran matawang kini iaitu pada kadar RM4 berbanding dollar Amerika masih boleh ditangani oleh pihak syarikat. Namun, jika kadar pertukaran matawang semakin meningkat sehingga ke paras RM5 atau RM6, mungkin kami perlu mempertimbangkan semula kedudukan kami,” tambah beliau lagi.

BMW02

Selain itu, pada masa yang sama BMW Malaysia turut mengesahkan bahawa mereka kini sedang memohon kepada pihak kerajaan bagi insentif khusus yang diperkenalkan bagi Energy Efficient Vehicles – insentif yang sama di mana ia melihatkan pengurangan harga bagi Mercedes-Benz Malaysia kelas C. Kini, mereka sedang menanti jawapan kepada permohonan tersebut.

Harris telah menjelaskan bahawa setiap pengeluar kenderaan di dalam industri sedang berbincang bersama pihak kerajaan serta memohon intensif EEV tersebut. Tetapi, memandangkan ia merupakan intensif yang khusus, maka setiap pengeluar mungkin akan dapat insentif berbeza.

“Kami sememangnya sedang berbincang bersama pihak kerajaan, dan sejurus menerima keputusannya, kami akan umumkan perkara baru,” Ujar Harris.

Di majlis yang sama, BMW Malaysia telah mengumumkan kadar jualan tahun 2015 mereka, di mana menyaksikan sebanyak 5,222 model kenderaan BMW, 555 model kenderaan MINI serta 745 motorsikal di bawah BMW Motorrad telah terjual. Dengan jumlah keseluruhan sebanyak 6,522 unit telah terjual setakat ini.

Sumber: Paul Tan


Harga Baru Bagi Perodua Axia G Mulai 1 Oktober 2015

Pengeluar kenderaan tanahair, Perodua telah meningkatkan harga jualan bagi model Axia 1.0 dalam kategori varian Standard G. Peningkatan harga ini adalah bagi kedua-dua versi manual dan automatik. Harga tersebut bermula efektif sejak 1 Oktober lalu.

Untuk makluman anda, harga Axia G manual sebelum cukai GST adalah berharga RM29,637.16 (solid), sementara Axia G automatik pula bermula pada harga RM32,637.15 (solid).

Ekoran kenaikan harga terbaru ini, Axia G manual kini dijual pada harga RM30,627.16 (solid), dan Axia G automatik pula pada harga RM32,637.15 (solid). Kedua-dua jenis kenderaan ini menyaksikan peningkatan harga sebanyak RM990.

Sementara itu, Axia G manual (metalik) dan auto (metalik) pula masing-masing dijual pada harga bermula RM31,027.15 dan RM34,027.15.

Pada masa ini, peningkatan harga yang telah diumumkan hanya melibatkan model kenderaan Axia 1.0 Standard G.

Axia GModel Axia G yang mengalami kenaikan harga.

Sumber: Info Kereta


Honda Perkenalkan Model BR-V Terbaru, Sebuah SUV Dengan 7 Tempat Duduk

Model terbaru daripada Honda yang ditunggu-tunggu ini telah pun diperkenalkan kepada orang awam di Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2015 yang berlangsung di Jakarta. Kenderaan dengan kapasiti 7 tempat duduk ini dikatakan sebagai crossover kenderaan utiliti generasi baru yang menggabungkan reka bentuk seperti SUV tetapi dengan pengendalian, kemudahan serta kabin yang luas seperti MPV.

Honda BR-V ini dikuasakan oleh enjin 1.5 liter i-VTEC dengan 120hp dan 145 Nm tork, motor yang serupa seperti di dalam komponen model Honda City dan Jazz. Pembeli boleh memilih antara Earth Dreams CVT atau kotak gear manual dengan 6 tahap kelajuan terbaru untuk model BR-V ini. Selain itu, kereta ini dianggarkan berharga RM68,000 hingga RM78,000 apabila ia mulai dijual pada awal tahun 2016 kelak.

Keistimewaan model kenderaan terbaru daripada Honda ini adalah perlepasan tanah tinggi (bersesuaian dengan jalan Indonesia sedia ada), rel bumbung kereta yang menyerlah serta lampu belakang LED dengan gaya baharu. Selain itu, model ini juga menampilkan ruang kabin yang luas, perincian tayar 16-inci dan juga penghawa dingin untuk penumpang bahagian belakang.

Di Indonesia, Honda BR-V ini dilaporkan akan dilengkapi dengan dua beg udara di bahagian hadapan, sistem ABS, EBD, Vehicle Stability Assist (VSA) serta sistem bantuan hill-start. Selain itu, titik Isofix turut disebut sebagai ciri-ciri istimewa yang ditampilkan oleh Honda pada model terbaru ini.

Berikut adalah gambar-gambar yang memaparkan reka bentuk Honda BR-V ini. Jujur kami katakan, ia memikat hati kami pada pandangan pertama. Kami tidak sabar menantikan saat ia bakal dipasarkan di pasaran Malaysia kelak.

Honda BR-V 2015

BR-V 01

BR-V 02

BR-V 03

BR-V 04

BR-V 05

BR-V 06

BR-V 07

BR-V 08

Sumber: PaulTan.org